Homocysteina - ważne badanie

Nadmiar homocysteiny we krwi uszkadza naczynia krwionośne i powoduje zaburzenia krzepliwości krwi. Skutkiem długotrwałego oddziaływania tej substancji na układ krwionośny jest postępująca miażdżyca oraz rosnące ryzyko zawału i udaru niedokrwiennego mózgu.

Homocysteina to rodzaj aminokwasu obecnego w organizmie człowieka. We krwi pojawia się w wyniku trawienia pokarmów zawierających białka. Jej niewielka ilość jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak zbyt wysoki poziom homocysteiny uszkadza naczynia krwionośne i wiąże się z problemami miażdżycowymi i zakrzepowymi.

Na laboratoryjny pomiar stężenia homocysteiny kieruje się w sytuacjach:
- rozszerzonej oceny czynników ryzyka chorób układu krążenia – u młodych osób, u których wystąpił zawał serca, obciążonych rodzinnie dużym ryzykiem wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej (nagłe zgony u członków rodziny, szczególnie w młodym wieku);
- diagnostyki niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego - zwłaszcza u kobiet w ciąży.

Badanie poziomu homocysteiny polega na pobraniu krwi z żyły łokciowej od pacjenta, który na czczo jest co najmniej od ośmiu godzin. Nie należy pić nic oprócz wody! Bada się surowicę i na podstawie analizy podaje wynik badania. Przyjmuje się, że u zdrowej osoby dorosłej normą jest wynik od 5 do 14 mol/l.


Linki:







Nasi partnerzy: